Use Google to translate this website. We take no responsibility for the correctness of the translation. Therefore, check medical information carefully.
Elke handeling waarbij een kind wordt bedreigd, of waarbij geweld wordt gebruikt is kindermishandeling.
Kinderen hebben het recht om veilig op te groeien. Ouders en opvoeders moeten hiervoor zorgen. Maar soms lukt hen dit uit onmacht of in moeilijke situaties niet. Kindermishandeling kan schade veroorzaken die niet meer over gaat. Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt. En dat er hulp voor iedereen komt. Want kindermishandeling stopt niet vanzelf.
Er zijn verschillende soorten kindermishandeling
Kindermishandeling is meer dan alleen slaan. Kinderen kunnen ook geestelijk pijn hebben. Of hun gezondheid komt in gevaar. Bijvoorbeeld als er niet goed voor ze gezorgd wordt. Dit zijn allemaal vormen van kindermishandeling:
Lichamelijk geweld
Slaan, schoppen, bijten, knijpen, krabben
Laten vallen
Brandwonden maken.
Meisjesbesnijdenis
Geestelijke mishandeling
Kind steeds afwijzen
Gemeen zijn tegen het kind
Uitschelden, pesten, opsluiten
Vastbinden, bang maken, dreigen
Zeggen dat ze het kind niet wilden
Slecht over het kind praten waar het bij is
Verwaarlozing
Lichamelijk: Kind krijgt niet genoeg eten, medicijnen of een slaapplek
Geestelijk: Kind krijgt te weinig aandacht, complimenten of troost
Seksueel geweld
Kind moet seksuele dingen doen
Er is dwang of bedreiging
Kind kan niet weigeren
Dader is vaak iemand die het kind kent, zoals familie of leraar
Bekijk meer informatie op de pagina over seksueel geweld.
Geweld en spanning in huis horen of zien
Kind ziet of hoort ruzie tussen ouders
Kind ziet wonden of een huilende ouder
Er is een onveilige sfeer in huis
Veilig Thuis
Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling. Je kunt advies vragen of een melding doen. We bespreken wat er aan de hand is en wat je kunt doen.
Praat met iemand die je vertrouwt Maak je je zorgen om hoe het gaat thuis? Verandering kan pas komen als je erkent dat er dingen niet goed gaan. En als je hier met iemand over praat. Bijvoorbeeld met een goede vriend of vriendin. Het is goed om te praten over zorgen die je hebt over de opvoeding. Je kunt ook naar de huisarts. De huisarts kan je verwijzen naar hulp, als dat nodig is.
Neem voor advies contact op met Veilig Thuis Veilig Thuis is er ook voor jou. Wij denken mee met wat nodig is om je situatie te veranderen. Bij Veilig Thuis werken professionals die veel weten over huiselijk geweld. En wat er nodig is om het te stoppen.
Bel met de oudertelefoon (085) 130 46 58met vragen over de opvoeding
De oudertelefoon ondersteunt ouders bij de opvoeding van kinderen. Je kunt met een vrijwilliger praten over alles wat je tegenkomt bij het opvoeden. De vrijwilliger geeft niet direct tips of adviezen. Maar helpt je om meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie.
Ga in gesprek met het kind of met de ouder(s) Je kunt veel betekenen voor het leven van kwetsbare kinderen. Praten is de eerste stap. Let op dat je vooraf niets invult over wat er aan de hand is. Of over hoe iemand zich voelt. Vertel wat jou is opgevallen en stel open vragen. Op de website van de Rijksoverheid staan tips en video’s over hoe je een gesprek begint.
Neem voor advies contact op met Veilig Thuis Twijfel je, of wil je een gesprek samen voorbereiden? Een medewerker van Veilig Thuis denkt graag met je mee. Je hoeft niet te zeggen over wie je je zorgen maakt. En weet ook: bellen is niet hetzelfde als melden. Bellen is voor advies. Pas na een melding vraagt Veilig Thuis om persoonlijke gegevens en kan dan onderzoek doen.
Vraag en antwoord
Dit kunnen signalen van kindermishandeling zijn. Let op, trek niet te snel conclusies. Er kan ook iets anders aan de hand zijn, of niets. Praat met het kind of de ouder over wat je opmerkt. Zorg dat je geen oordeel hebt en stel open vragen.
plotseling terugtrekken en stil zijn, of juist heel druk gedragen
schrikken van aanrakingen
vaak wonden of blauwe plekken hebben
onverzorgd eruitzien: vieze, kapotte kleren en haren en lichaam dat niet gewassen is
huisdier dat wordt verwaarloosd of slecht behandeld
ouders schreeuwen tegen hun kind. Of schreeuwen tegen elkaar waar het kind bij is.
Ja, dat kan zeker. Wij zijn er ook om jou advies te geven over wat je kunt doen. Of helpen mee zoeken naar de juiste professionele hulp. We luisteren goed naar jouw verhaal. Verandering kan pas komen als je je beseft dat er een probleem is. En als je hierover praat. Het is dus goed als je contact met ons opneemt. Je kan anoniem blijven.
Twijfel je om contact met ons op te nemen? Of was er achteraf niet zoveel aan de hand? Dat geeft niet. Wij komen niet zomaar in actie, dat mogen we niet eens. Dus ook bij twijfel is bellen altijd de beste keuze. Want als er wel wat aan de hand is, stopt het niet vanzelf. Dan is erover praten de eerste stap naar een oplossing.