Tijdens een echtscheiding lopen de emoties vaak hoog op. Soms is het zo erg dat er strijd ontstaat.
Een scheiding is een grote verandering voor ouders en kinderen. Door de scheiding verandert er veel voor alle gezinsleden. Dat kan veel verdriet, boosheid en onzekerheid geven. Dat is normaal. Als iedereen de nieuwe situatie accepteert, kun je samen afspraken maken en verder gaan.
We spreken van een complexe scheiding als ouders doorgaan met heftig ruziemaken en niet meer aan het welzijn van hun kinderen denken.
Bij een complexe scheiding blijven de ruzies doorgaan. Het lukt ouders niet om afspraken te maken over de zorg voor hun kinderen. Soms ligt dat aan problemen zoals:
Geweld tussen partners komt vaak voor bij complexe scheidingen. Dit is slecht voor de kinderen. Soms gaat het geweld door na de scheiding.
Kinderen hebben het moeilijk bij een complexe scheiding. Ze zien vaak geweld tussen hun ouders. Het gedrag van kinderen kan laten zien dat het niet goed gaat. Bijvoorbeeld:
Ouders maken vaak ruzie over afspraken, zoals het ophalen en brengen van kinderen. Soms wil een kind één van de ouders niet meer zien.
Meldingen gaan vaak over geweld waar kinderen bij zijn. Dit is kindermishandeling. Als er veel stress is, is er meer kans op huiselijk geweld. Soms zijn er ook andere problemen, zoals psychische problemen of verslaving.
Als er al geweld was tijdens de relatie, gaat het vaak door na de scheiding. Bijvoorbeeld als stalking.
Als Veilig Thuis een melding krijgt, onderzoeken we wat er aan de hand is. We praten met beide ex-partners, de kinderen en andere mensen die meer weten. We kijken naar de problemen en geven advies over welke hulp nodig is om de ruzies op te lossen.