Ze trof voorbereidingen voor de komst van de kleine

Blog 22 september 2022

Wanneer er zorgen zijn voor de veiligheid van een ongeboren kind, bijvoorbeeld vanwege dakloosheid, middelengebruik, nauwelijks/geen financiële middelen of psychische problemen bij ouder(s), wordt Veilig Thuis benaderd. De omgeving van aanstaande moeder Lidia maakte zich zorgen. Collega Solange schreef een blog over haar werk voor Veilig Thuis en Lidia.

Bij het eerste huisbezoek aan Lidia op haar kamer, liepen de emoties op. De melding en de zorgen die bij Veilig Thuis waren gemeld, raakte haar zichtbaar. Lidia zou volgens de melding mogelijk dakloos worden, niet voor zichzelf, haar leefomgeving en toekomstige kindje kunnen zorgen, geen financiële middelen hebben en hulpverlening afhouden. Ook maakte de melder zich zorgen over haar diagnoses en psychische gesteldheid. Dit is voor Lidia op z’n zachts gezegd confronterend.

Tienerjaren
Lidia laat mij haar kamer zien en de voorraad aan baby- en kinderspullen. Ze was zich goed aan het voorbereiden voor de komst van de kleine. Ze vertelt dat ze zelf een moeilijke jeugd had. Ze kreeg op jonge leeftijd te maken met huiselijk geweld en op school werd ze jarenlang gepest. Lidia kreeg PTSS, voelde zich depressief en deed zichzelf pijn (zelfbeschadiging).

Onderzoek doen
Die moeilijke periode blijft haar achtervolgen, waardoor er volgens haar nu zorgen zijn om haar aanstaande moederrol. Lidia zegt open te staan dat Veilig Thuis onderzoek doet naar de situatie, maar geeft ook aan angstig te zijn. Gedurende het onderzoek spreken we met de woonvoorziening, verloskundigenpraktijk, huisarts en het netwerk van Lidia. Er klinken positieve berichten over haar. Haar netwerk is positief over haar moederrol. Wel zijn er zorgen over huisvesting en haar financiën. Dit herkent Lidia ook. Ze wil hiervoor hulp.

Gehoord en gesterkt
We constateren dat hier geen sprake is van kindermishandeling. Er zijn risicofactoren die de mogelijke kwetsbaarheid weergeven. Het is daarom van belang dat Lidia haar draagkracht vergroot door hulpverlening. Lidia is blij met het besluit. Ze voelt zich gehoord en gesterkt in haar moederrol. ‘Ik ben zo blij dat jullie er zijn en aansluiting hebben gevonden bij mij. Ik was huiverig en angstig voor Veilig Thuis, maar ik kan zeggen dat jullie betrokkenheid mij enorm hielp.’ zegt ze.

Solange, Veilig Thuis Haaglanden

In verband met privacy en herleidbaarheid zijn namen en een aantal essentiële karakteristieken in deze blog gewijzigd of weggelaten.