Use Google to translate this website. We take no responsibility for the correctness of the translation. Therefore, check medical information carefully.
Let op: denk aan je browsergeschiedenis!
Bij Veilig Thuis zeggen we vaak dat huiselijk geweld overal voorkomt. In alle lagen van de samenleving en bij mensen met verschillende achtergronden. Veel mensen denken dat huiselijk geweld vooral in bepaalde wijken voorkomt, zoals Moerwijk en Transvaal in Den Haag. Of Buitenhof in Delft. In die wijken zien we vaker problemen die de kans op huiselijk geweld vergroten. Zoals geldproblemen, grote gezinnen in kleine huizen, of taalproblemen. Maar huiselijk geweld kan iedereen overkomen. En het is nog steeds voor veel mensen moeilijk om erover te praten. Terwijl praten juist de eerste stap is om het geweld te stoppen.
Dit is het verhaal van Saskia. Zij was jarenlang slachtoffer van huiselijk geweld. Nu wil ze anderen helpen met haar ervaring, als ervaringsdeskundige. Haar belangrijkste advies? “Praat alsjeblieft. Praat met iemand, met wie dan ook.”
Een sterke vrouw die haar mannetje staat
De eerste indruk die je van Saskia krijgt, is dat ze een sterke vrouw is. Ze is groot, slim en straalt kracht uit. Ze komt uit een warm gezin met lieve ouders en heeft meerdere opleidingen afgerond. Ook is ze trotse moeder van een zoon van 13 jaar. Als je Saskia ziet, zou je niet snel denken dat ze jarenlang slachtoffer is geweest van heftig huiselijk geweld. Dat had Saskia zelf vroeger ook nooit gedacht. “Ik was voor de duvel niet bang en ik dacht altijd: ik laat me nooit slaan of opsluiten door een man.”
Juist daarom wil Saskia nu anderen helpen met haar verhaal. “Als het mij kan overkomen, kan het iedereen overkomen. Er zijn vast veel meer vrouwen zoals ik. Als ik met mijn ervaring iemand anders kan helpen om dit te voorkomen, dan wil ik dat heel graag doen.”
Van beste vriend naar dader
In 2009 ontmoette Saskia de man die later haar partner werd en de vader van haar zoon. Hij zou haar jarenlang bedreigen, stalken en mishandelen. Saskia begrijpt nog steeds niet precies waarom hij zo gewelddadig werd. “In het begin was hij mijn beste vriend. Wij konden echt met elkaar lachen,” vertelt Saskia. Maar ze zag ook al snel dat de relatie niet gezond was. Ze besteedde daar niet zoveel aandacht aan, omdat ze dacht dat het toch niet serieus zou worden. Bovendien woonde Saskia toen pas kort in Rotterdam en kende verder weinig mensen. Haar partner bracht en haalde haar van werk, wat ze in het begin leuk vond. Maar al snel voelde het alsof hij haar controleerde. “Hij was er altijd. Hij zette me onder druk en ik raakte steeds meer geïsoleerd. Op een gegeven moment had ik niemand anders meer.”
Toen Saskia zwanger werd, begon het fysieke geweld. Daarbij zette haar partner onder andere een mes tegen haar keel en stootte haar in haar buik. Saskia denkt dat het geweld erger werd omdat ze niet wilde trouwen. En omdat ze niet wilde dat hun zoon zijn achternaam zou krijgen. Ze was bang dat haar partner anders hun zoon naar zijn geboorteland zou meenemen.
Meer controle en geweld
Na de geboorte werd het geweld nog erger. Haar partner wilde alles van Saskia weten: waar ze was, hoe laat ze terug zou komen. Hij controleerde haar steeds meer. Hij zei tegen haar: “Je weet dat Kralingen ogen heeft,” om te laten weten dat ook zijn vrienden haar in de gaten hielden.
Thuis ging hij telkens weer dezelfde discussies aan. Hij wilde altijd gelijk krijgen. Als Saskia het niet met hem eens was en hem geen gelijk gaf, leidde dat tot geweld. Ze probeerde hun zoon daar zo veel mogelijk buiten te houden. Het geweld was echter wel zodanig dat buren verschillende keren de politie inschakelden. De politie is volgens Saskia zo’n 12 tot 13 keer langsgekomen.
Schok
Bij het laatste politiebezoek zei een agent: “Als je nu geen aangifte doet, schakelen we de kinderbescherming in.” Dat was het een schokkende boodschap voor Saskia. “Ze gaan mijn kind afnemen,” dacht ze. Toen hoorde Saskia ook dat haar partner vuurwapengevaarlijk was. Nu zegt zij over dat moment: “Die dag was voor mij het dieptepunt, doordat de politie over de kinderbescherming begon. Maar het werd ook het omslagpunt. Het werd duidelijk dat ik in actie moest komen.”
Ze belde haar ouders en deed aangifte bij de politie. Voor die tijd had ze tegenover haar ouders altijd gedaan alsof alles goed ging. Haar vader adviseerde haar om meteen een nieuw telefoonnummer te nemen. Maar dat hielp niet. “Hij moet zijn frustratie kwijt,” zegt Saskia nu. “Anders komt hij naar je toe.” Haar ex achterhaalde bovendien telkens haar nieuwe nummer, waardoor ze niemand meer durfde te vertrouwen.
Het mes in de luiertas
In die tijd was Saskia constant bang. Zelfs toen haar zoon naar de kinderopvang ging, op maar 10 minuten lopen van huis, voelde Saskia zich heel onveilig buiten. Daarom verstopte ze altijd een groot vleesmes in de luiertas van haar zoon. Totdat een medewerker van de opvang het mes zag. Die regelde een gesprek met een maatschappelijk werker, en die bracht haar in contact met advocaat Carrie Jansen. “Zij heeft me echt mijn leven teruggegeven,” vertelt Saskia. “Dankzij haar kreeg ik een Aware-systeem van Arosa, zodat ik hulp kon inroepen als hij in de buurt kwam. Dat gaf me rust. Voor die tijd durfde ik eigenlijk niet naar buiten. Ze heeft me serieus genomen, en me laten zien dat er een uitweg is. Zij heeft ervoor gezorgd dat ik mijn zelfvertrouwen en mijn gevoel van eigenwaarde terugvond.”
Een andere advocaat heeft voor elkaar gekregen dat haar ex een straatverbod en een contactverbod kreeg. Hij moest ook een schadevergoeding betalen en kwam onder toezicht van de reclassering. “Het is goed dat hij gestraft werd,” zegt Saskia, “maar het belangrijkste is dat ik hulp kreeg om mezelf terug te vinden. Ik was echt een doodgeslagen musje. Heel bang.”
De angst blijft
Het gaat nu goed met Saskia en haar zoon. Hij doet het goed op school en heeft vrienden. Maar Saskia is nog steeds bang dat haar zoon iets overkomt. “Die angst blijft hangen,” zegt ze. “Als hij vijf minuten later thuis is, word ik meteen bang dat er iets ergs is gebeurd. Ik maak mezelf helemaal gek.” Saskia wil daarom een EMDR-behandeling gaan doen, om haar trauma’s te verwerken.
Advies van Saskia
Saskia heeft belangrijke tips voor mensen die in een vergelijkbare situatie zitten:
Zit je zelf in een onveilige situatie? Of gebruik jij geweld tegen je partner? Weet dan dat verandering mogelijk is. Maar geweld stopt niet vanzelf. Bel Veilig Thuis: 0800-2000.