Bel ons gewoon, ook als je twijfelt

Verhaal 10 april 2025

Katrijn werkt al 9 jaar bij Veilig Thuis. Ze weet nooit van tevoren hoe haar werkdag loopt. Terwijl ze haar laptop openklapt, kan er ineens een telefoontje binnenkomen dat haar meteen op scherp zet. Bijvoorbeeld van een leraar die zich zorgen maakt over een kind. Er was gisteren ruzie thuis bij het meisje van 9 jaar. Papa schreeuwde, mama schreeuwde en er was bloed. Het meisje is naar de kamer van haar jongere zusje gevlucht. De leraar belt Veilig Thuis voor advies.

Veel mensen weten niet dat je Veilig Thuis ook kunt bellen om alleen advies te vragen. Dat kan ook anoniem. Katrijn zegt: ‘‘Soms kan dat genoeg zijn om zelf weer verder te kunnen en zo te voorkomen dat de situatie erger wordt.” Katrijn werkt al 9 jaar bij Veilig Thuis. Ze geeft advies via de telefoon, chat of e-mail. Bezorgde buren, familie, leraren of mensen die zelf in een onveilige situatie zitten bellen haar.

Heel veel doorvragen
Katrijn doet dit werk graag. Want er is veel mogelijk met advies. Zij vindt het belangrijk om goed te luisteren. Ze stelt veel vragen om te zorgen dat ze écht begrijpt wat de ander zegt. Ze weet ook dat het helpt kritisch te zijn en oog te hebben voor het verhaal dat misschien achter de vraag van een beller zit. Juist daarom is haar motto: “doorvragen, doorvragen en nog meer doorvragen.” Ze neemt de tijd voor ieder telefoontje. Soms kan ze daardoor niet iedereen op dezelfde dag terugbellen.

Bij twijfel: bel ons
Mensen vinden het vaak spannend om te bellen.

“Ze zitten er middenin en weten niet meer welke stappen verstandig zijn. Ik vind het mooi om samen met de beller de sleutel te vinden. Soms is dat een melding doen bij Veilig Thuis, maar veel vaker zijn er nog andere stappen die mensen kunnen zetten.”

Ze snapt dat mensen twijfelen om te bellen. Want: “Verbeeld ik me wat ik hebt gehoord bij de buren?” Of: “Is het wel erg genoeg, en heb ik het er niet gewoon zelf naar gemaakt?” Maar ook bij twijfel is het belangrijk te bellen, benadrukt Katrijn.

Lang onzichtbaar
Geweld thuis kan lang onzichtbaar blijven. Het kan ook steeds erger worden. Zo wordt bij ‘intieme terreur’ – het woord zegt het al een beetje – de ene partner steeds controlerender en dwingender. De ander raakt hierdoor volledig geïsoleerd en mag niets zelf bepalen. Hoe langer dit duurt, hoe moeilijker het is om het patroon te doorbreken. Katrijn: “Als iemand met dit probleem belt, bespreken we samen de situatie en mogelijke oplossingen. Ik verwijs in dit soort situaties sneller door. En soms maak ik een terugbelafspraak. Want ik merk dat ze het fijn vinden om iemand te hebben met wie ze kunnen praten”.

Regie terug
Katrijn gaat tevreden naar huis als ze iemand écht heeft geholpen. Zo sprak zij laatst een moeder die zei dat ze het contact zo fijn vond.

‘‘Deze gescheiden moeder belde omdat de kinderen niet naar hun vader toe wilden. De moeder vertelde dat zij zelf eigenlijk ook wel bezorgd was over de situatie bij de vader. Samen hebben we op een rijtje gezet wat zij kon doen om de situatie beter te maken. De moeder bepaalt zelf haar volgende stap. Dat kan een melding zijn. Daar koos deze moeder uiteindelijk niet voor. Omdat zij na onze gesprekken genoeg andere opties zag.”

Zaadje planten
Meestal spreekt Katrijn mensen maar één keer. Dan kun je niet volgen hoe het verder gaat. Maar ze weet dat een gesprek met Veilig Thuis soms als een zaadje is. Dat zaadje is tijdens ons gesprek geplant. En het kan pas later gaan groeien. Daarom zegt Katrijn: “Bel ons, ook als je twijfelt. We kijken samen naar je situatie is en mogelijkheden. Soms kun je meteen een stap zetten. Soms heeft het zaadje tijd nodig om te groeien”.