‘Voor het eerst werd er echt naar mij geluisterd’

Verhaal 8 november 2021

Een kind in zijn kamer opsluiten, in een korte broek naar school sturen wanneer het vriest of dreigen op straat te zetten. Het zijn allemaal vormen van kindermishandeling. Bij vermoeden of twijfel van kindermishandeling kan iedereen contact opnemen met Veilig Thuis voor advies. Moeder Desie (38) wist de weg naar Veilig Thuis Haaglanden te vinden.

‘Mijn ex-partner Steven, de vader van Dave (10), zag onze zoon na de scheiding volgens de gemaakte afspraken. Dave kwam steeds vaker na een bezoek van zijn vader thuis met verontrustende verhalen. Papa zou ’s ochtends om 07:30 uur beginnen met drinken en als hij naar bed wilde moest Dave dat ook, soms al om 19:00 uur.

Hij schrok zich een hoedje

Desie besloot Veilig Thuis Haaglanden te bellen. Daar kreeg ze een adviesgesprek en besprak ze haar zorgen. ‘Voor het eerst had ik het gevoel dat er echt naar mij werd geluisterd. Dat hielp mij enorm. Veilig Thuis raadden mij aan te gaan praten met Steven en een melding te maken als de situatie verergerde.’ Ondertussen vond Dave het een steeds grotere opgave zijn vader te bezoeken. ‘Maar daar wilde zijn vader niks van weten en liet Dave weten de politie te gaan bellen, om hem te komen ophalen. Dave schrok zich en hoedje. Helaas lukte het mij niet in gesprek te gaan met Steven en er samen uit te komen. Ik voelde mij machteloos en besloot een melding te maken bij Veilig Thuis.’

Toen waren de rapen gaar

Via Desie kreeg Steven te horen dat zij een melding bij Veilig Thuis had gemaakt. ‘Toen waren de rapen gaar voor hem. Samen met Dave ben ik een paar dagen gevlucht. De politie wilde geen risico lopen na het lezen van de dreigementen van Steven. Daar schrik je van. Gelukkig kon Dave nog wel naar school, maar met de opdracht in de buurt van de meester te blijven.’

“De politie wilde geen risico lopen na het lezen van de dreigementen van Steven. Daar schrik je van.”

Steeds meer afkeer

Zowel aan de oproepen van Veilig Thuis, Jeugdbeschermingstafel* (JBT) als de rechtbank om langs te komen, geeft Steven geen gehoor. ‘Hij is nooit ergens aanwezig en wil niet meewerken. Dave krijgt ook steeds meer afkeer naar zijn vader. Dat vind ik heel sneu. Ik vertelde Dave dat zijn vader jarig was. “Oh, nou boeien”, reageerde hij. Ik vraag mij weleens af waarom Steven het zo ver heeft laten komen. Dave is er klaar mee. Dat vind ik het ergste. Ik gun Dave een vader.’

Op verzoek van Desie mocht Dave zijn verhaal vertellen van de JBT. ‘Ik wilde geen gesprek over Dave, maar dat hij zelf het woord kreeg. Ik vind het belangrijker dat Dave kan vertellen hoe hij erin staat en wat hem dwars zit. Dat kon gelukkig. De JBT vond dit een mooi gebaar.’

Je moet door

De rust is helaas nog niet teruggekeerd. ‘De situatie zit mij heel hoog. Ook wanneer Steven met mij contact zoekt. Ik wil het niet afreageren op anderen of het mijn werk laten beïnvloeden, maar het blijft je bezighouden. Ik loop op mijn tandvlees, maar voor Dave moet je door, dus dat doe ik ook. De gesprekken met de gezinsvoogd helpen mij om mijn hoofd koel te houden. Daarnaast kan ik mijn verhaal doen bij vriendinnen. Ondertussen blijf ik hopen dat Steven gaat meebewegen. Alle mogelijkheden tot oplossingen moedig ik aan.’ Heeft Desie nog een tip voor iemand in dezelfde situatie? ‘Zoek hulp en stel jezelf open. Ik kan heel goed begrijpen dat dit moeilijk is, maar mij helpt het enorm. Je kan je kont wel tegen de krib gooien, maar daar schiet niemand iets mee op. Alles gaat veel makkelijker als je open en eerlijk bent.’

Maak jij je zich zorgen?

Twijfel je of er ergens sprake is van kindermishandeling? Bel (anoniem) met Veilig Thuis 0800 – 2000 voor advies. Dit kan altijd, ook als je vermoedt dat er geen sprake is van opzet of het niet zeker weet. Veilig Thuis kan je advies geven over wat je kunt doen om het kind te helpen.

*De Jeugdbeschermingstafel is een overleg met ouders, kind(eren) van 12 jaar of ouder en andere betrokkenen. In het overleg wordt er samen gekeken op welke manier er verandering kan komen.

In verband met privacy en herleidbaarheid zijn namen en een aantal essentiële karakteristieken in dit interview gewijzigd of weggelaten.