‘Wees alert op ouderenmishandeling’

Nieuws 11 juni 2024

Iedereen heeft recht op een veilig thuis. Toch krijgt naar schatting 1 op de 20 ouderen met ouderenmishandeling te maken. Uit angst, schaamte of omdat de oudere niet meer in staat is zelf hulp te vragen, blijft het verborgen. Veilig Thuis Haaglanden vraagt aandacht voor dit probleem en roept iedereen op om alert te zijn. Tijdens de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling op zaterdag 15 juni staan we hier extra bij stil.

Ouderenmishandeling komt vaker voor dan je denkt

Ouderenmishandeling omvat slecht gedrag naar iemand van 65+ door iemand die hen zou moeten helpen. Voorbeelden zijn het stevig vastpakken van een oudere als deze niet luistert, beslissingen nemen zonder toestemming, of boodschappen doen met het geld van de oudere voor jezelf. Vaak begint het klein, maar kan het erger worden. Ouderen melden dit meestal niet uit angst, schaamte of onvermogen om te communiceren. Ouderenmishandeling kan lichamelijk, psychisch, seksueel, of in de vorm van verwaarlozing of financieel misbruik zijn. Het gebeurt niet altijd expres. Soms komt het door onmacht of overbelasting van de persoon die voor de oudere zorgt.

 

Wat kun je doen bij ouderenmishandeling?

Het is belangrijk om ouderenmishandeling te melden zodat slachtoffers de hulp krijgen die ze nodig hebben. Maak je je zorgen over ouderenmishandeling bij jezelf of bij anderen? Bel dan naar 0800-2000, 24/7 gratis bereikbaar en eventueel anoniem. Lukt bellen niet, dan kun je chatten met Veilig Thuis Haaglanden via www.veiligthuishaaglanden.nl of naar de apotheek gaan en ‘masker 19’ zeggen. Dit zorgt altijd voor actie en hulp.

Tips om het misbruik bespreekbaar te maken

  • Praat erover met iemand in uw omgeving die de oudere ook kent. Samen overleggen jullie wat het beste kunt doen.
  • Bespreek de zorgen met de oudere.
  • Bel Veilig Thuis voor advies. Samen bespreken we de situatie en wat er nodig is.

Veilig Thuis Haaglanden

Veilig Thuis Haaglanden kan helpen. Je kunt contact opnemen via telefoonnummer 0800-2000 (gratis, 24/7 bereikbaar). Bel bij acuut gevaar 112!