Veilig Thuis beoordeelt de melding
Dit is verplicht volgens de wet. We bekijken:
- Is er iemand onveilig en waardoor komt dit?
- Wat is er nodig om het geweld te stoppen?
- Welke organisatie kan het beste met de melding verdergaan?
Sommige meldingen sturen wij meteen naar een organisatie die hulp kan geven. We sturen de personen om wie het gaat een brief met deze informatie.
Is er iemand in direct gevaar? Dan komen wij meteen in actie. We zorgen dat de situatie op dat moment rustig en veilig wordt.
Veilig Thuis onderzoekt
Weten we nog niet precies wat er aan de hand is? Dan doen we onderzoek. Daarvoor praten we met iedereen die in huis woont, of waar een relatie mee is. Zoals een (ex)partner en kinderen. En als het nodig is ook met andere mensen die de persoon of familie goed kennen. Bijvoorbeeld een leraar, de huisarts, of de wijkagent. We kijken naar welke zorgen er zijn. Maar ook zeker naar wat goed gaat.
Voorwaarden voor veiligheid afspreken
We bepalen wat er moet gebeuren om het geweld te stoppen. Daar maken we afspraken over. We noemen dit: veiligheidsafspraken, of veiligheidsvoorwaarden. Die schrijven we op in het dossier.
Veilig Thuis volgt
Na het onderzoek en de veiligheidsafspraken blijven we volgen hoe het gaat. Dat is voor een aantal maanden. We kijken of het iedereen lukt om zich aan de afspraken te houden. En of het geweld gestopt is. Horen we dat het nog steeds onveilig is thuis? Dan maken we extra afspraken. Ons doel is om het geweld te stoppen.
Veilig Thuis organiseert hulp
Is er hulp nodig om het geweld te stoppen? Dan denken wij mee over de juiste organisatie voor hulp. We verwijzen door, of helpen met aanmelden. Veilig Thuis biedt zelf geen hulp.
Dossier sluiten of bewaren
Blijkt uit het onderzoek dat er geen huiselijk geweld of kindermishandeling is? Dan sluiten wij het dossier. Als het gewenst is verwijderen we ook alle gegevens.
In andere gevallen bewaren wij het dossier nog 20 jaar. In het dossier staan bijvoorbeeld naam- en contactgegevens. En de informatie van de melding.