Stalking is nooit jouw schuld. Praat erover met iemand die je vertrouwt
Vertel je ervaring bijvoorbeeld aan iemand uit je familie. Of aan een goede vriend of vriendin. Blijf er niet alleen mee rondlopen. Kijk samen naar wat je kunt doen.
Misschien twijfel je. Dat is heel normaal. Want wanneer is iets stalking en wanneer niet? Ook als je twijfelt is het belangrijk dat je met iemand erover praat.
Neem contact op met Veilig Thuis
Weet je niet wat je kunt doen? Of hoe je dat moet doen? Je mag altijd contact met ons opnemen. Dat kan ook anoniem.
Laat de stalker duidelijk weten wat je niet wilt
Het kan nodig zijn om dit via een advocaat te doen. De advocaat schrijft bijvoorbeeld een brief waarin staat dat het gedrag van de stalker moet stoppen. Bij het juridisch loket kun je je situatie eerst bespreken. Zij kijken samen met jou of een advocaat nodig is. En of je de advocaat zelf kunt betalen. Soms kun je hiervoor bijzondere bijstand via de gemeente krijgen.
Wil je zelf aan je stalker weten dat deze moet stoppen, zonder advocaat? Bewaar hier dan een bewijs van. Zoals appjes, een geluidsopname of een aangetekende brief. Het is belangrijk dat je steeds dezelfde boodschap geeft: nee is nee. Ga nooit in op voorstellen of eisen van de stalker. De kans is groot dat de stalker dan toch over jouw grens gaat.
Reageer nooit op de stalker en neem zelf ook geen contact op
Dit geldt ook voor je familie en andere mensen uit jouw omgeving. Reageer op geen enkele manier. Dus ook niet met maar één berichtje.
Het kan voelen alsof je controle hebt als je wel contact houdt. Maar vaak heb je dat dan juist niet. Stalken is net als een verslaving: geef je een stalker een klein beetje aandacht? Dan moedigt dat de stalker aan om het nog harder te proberen.
Zorg dat de stalker zo weinig mogelijk van jou ziet en weet
Zet je profielen op sociale media privé. Zo kan de stalker niet zien wat je doet. Stel nieuwe wachtwoorden in voor jouw accounts en apparaten. En plaats een ander slot in je voordeur. Ook jouw omgeving mag niks over jou delen met de stalker. Informeer hen ook daarover.
Neem contact op met de politie
Gesprek tussen de politie en de stalker
Bespreek eerst je zorgen met je wijkagent. Is de stalking net begonnen? En is er geen geweld gebruikt, of een ernstige bedreiging gedaan? Dan kan de politie misschien een gesprek voeren met de stalker. Meestal doet de wijkagent dit, na overleg met jou. Het doel is om de stalking te stoppen. Daarom noemen we het een ‘stopgesprek’.
Aangifte doen
Stalking of bedreiging is strafbaar. Maar de politie kan alleen strafbare feiten onderzoeken na een aangifte. Om aangifte te doen bel je met het landelijk politienummer 0900-8844.
Bewaar bewijs en berichten. Hou ook een logboek bij
Voor onderzoek van de politie heb je bewijs nodig. Bijvoorbeeld appjes, brieven, e-mails en telefoongesprekken. Die kun je opnemen met speciale apps.
Hou ook een logboek bij. Schrijf daarin gebeurtenissen op met de datum en tijd. Op de website van Slachtofferhulp Nederland kun je een logboek bijhouden. Maak daarvoor een account aan.
Noodknop bij je dragen
‘Aware’ is de naam voor een noodknop die je bij je draagt. Met één druk op de knop waarschuw je de politie. Er zijn voorwaarden voor het krijgen van een Aware-knop. Informeer naar de mogelijkheden bij de organisatie Arosa.
Is het (nog) niet mogelijk is om een Aware-knop te krijgen? Dan kun je zelf een persoonlijk alarm kopen. Die laat je afgaan als je het gevoel hebt dat je in gevaar bent. De bedoeling is dat je stalker schrikt van het geluid. En het geluid waarschuwt ook anderen om je heen dat je in gevaar bent.