Meisjesbesnijdenis

In Nederland is meisjesbesnijdenis een ernstige vorm van kindermishandeling. Alle vormen van meisjesbesnijdenis zijn in ons land verboden.

Meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking (vgv) is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen, waar geen medische noodzaak voor is. Daarbij wordt een deel of het geheel van de clitoris weggesneden. Het hangt af van de traditie welke vorm gebruikt wordt. Meisjes- en vrouwenbesnijdenis komt met name voor in Afrikaanse landen, het Midden-Oosten en Azië. Bevolkingsgroepen uit deze landen zien de besnijdenis vaak als traditie, een vorm van hygiëne, of een teken van schoonheid. Meisjesbesnijdenis kan levenslang ernstige gevolgen hebben, zowel lichamelijk als psychisch.

 

Kindermishandeling

Alle vormen van meisjesbesnijdenis zijn in ons land verboden.  Ook meisjes naar het buitenland brengen voor een besnijdenis is strafbaar.

Vormen meisjesbesnijdenis

Er worden vier vormen van meisjesbesnijdenis onderscheiden:

  • Type 1: Gedeeltelijke of totale verwijdering van de clitoris, en/of de voorhuid.
  • Type 2: Gedeeltelijk of totale verwijdering van de clitoris en de kleine schaamlippen, met of zonder verwijdering van de grote schaamlippen.
  • Type 3: Vernauwen van de vaginale opening door wegsnijden en aan elkaar hechten van de kleine schaamlippen en/of de grote schaamlippen, met of zonder verwijdering van de clitoris.
  • Type 4: Alle andere schadelijke handelingen aan de vrouwelijke geslachtsorganen om niet-medische redenen, zoals prikken, piercing, kerven, schrapen en wegbranden.

 

Wat kun je doen?

Heb je zelf hulp nodig of ben je bezorgd om iemand? Neem dan contact met ons op via 0800-2000. Samen kijken we naar wat er speelt en wat er nodig is om het op te lossen.

Meer informatie:

Meer informatie over meisjesbesnijdenis vind je op de website van Pharos.