Kindermishandeling en verwaarlozing

Volwassenen, die goed voor een kind zouden moeten zorgen, weten soms uit onmacht of in moeilijke situaties niet hoe dat moet. Ze weten niet hoe ze met het kind om moeten gaan. Liefde, aandacht en een goede verzorging ontbreken. Kinderen worden gepest, uitgescholden, geslagen of seksueel misbruikt. In dat geval spreken we van kindermishandeling.

Kindermishandeling kan overal gebeuren en kan van binnen en buiten pijn doen. Ook lichamelijke en psychische verwaarlozing noemen we kindermishandeling: een kind krijgt dan niet de basisbehoeften die het zo nodig heeft om gezond op te groeien. Kindermishandeling is nooit de schuld van het kind zelf, ook al zeggen de betrokken volwassenen dat het wel zo is.

Wat kunt u doen?

Kindermishandeling is vaak moeilijk te herkennen. Meestal gaat het om een combinatie van signalen:

  • een kind is teruggetrokken of juist onverklaarbaar agressief
  • een kind wil niet graag naar huis, is angstig of schuw
  • een kind presteert slecht op school of verzint vaak smoesjes

Elk geval is uniek. Heeft u een vermoeden dat er sprake is van kindermishandeling of verwaarlozing? Heeft u zelf hulp nodig of bent u bezorgd om iemand? Neem dan contact met ons op via 0800-2000.  Samen kijken we naar wat er speelt en wat er nodig is om het op te lossen.

Kindertelefoon

Kinderen, die willen praten over problemen die ze thuis hebben, kunnen bellen of chatten met de Kindertelefoon. Het telefoonnummer is: 0800-0432

Meer informatie

Meer informatie over kindermishandeling vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Snel weg van deze website