Kindermishandeling

Elke handeling waarbij een kind wordt bedreigd, of waarbij geweld wordt gebruikt is kindermishandeling.

Kinderen hebben het recht om veilig op te groeien. Ouders en opvoeders moeten hiervoor zorgen. Maar soms lukt hen dit uit onmacht of in moeilijke situaties niet. Kindermishandeling kan schade veroorzaken die niet meer over gaat. Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt. En dat er hulp voor iedereen komt. Want kindermishandeling stopt niet vanzelf.

Kindermishandeling gebeurt op meerdere manieren

Onder kindermishandeling valt meer dan alleen lichamelijk geweld. Ook psychisch kunnen kinderen beschadigd worden. Of hun gezondheid wordt in gevaar gebracht. Bijvoorbeeld als er niet goed genoeg voor hen gezorgd wordt. Dit valt allemaal onder kindermishandeling:

  • Lichamelijk geweld
    Bijvoorbeeld slaan, schoppen, bijten, knijpen, krabben, laten vallen, of brandwonden maken. Ook meisjesbesnijdenis is lichamelijk geweld.
  • Psychische mishandeling
    Ouders of opvoeders wijzen hun kind constant af. Of hun houding naar het kind is vijandig.  Denk aan: uitschelden, pesten, opsluiten, vastbinden, bang maken, dreigen. Ouders zeggen bijvoorbeeld ook tegen hun kind dat zij hen nooit hadden willen hebben. Of praten negatief over het kind waar het kind zelf bij is.
  • Verwaarlozing
    Lichamelijk: Een kind krijgt niet de zorg die het nodig heeft. Bijvoorbeeld genoeg eten, medicijnen, of een plek om te slapen.
    Psychisch: Een kind krijgt te weinig positieve aandacht. Bijvoorbeeld complimentjes, knuffels, of troost.
  • Seksueel geweld
    Een kind moet seksuele dingen doen. Er is dwang, geweld of bedreiging bij het plegen van de daden. Het kind kan niet weigeren door ongelijkwaardigheid: het kind is angstig, machteloos of minder sterk. Ook is het kind vaak afhankelijk van de persoon die de seksuele daden pleegt. Bijvoorbeeld als het iemand uit de familie is, een leraar, trainer of therapeut.
    Bekijk meer informatie op de pagina over seksueel geweld.
  • Geweld en spanning in huis horen, zien en voelen
    Kinderen merken het als er geweld is tussen hun ouders. Zij zien of horen bijvoorbeeld ruzies of lichamelijk geweld. Of de gevolgen ervan. Zoals wonden bij hun ouders, een ouder die huilt of die moet vluchten naar een veilige plek.
    Ook kan er een onveilige, gespannen sfeer in huis hangen. Kinderen voelen dit aan. Zij zijn hiermee ook slachtoffer van het geweld tussen hun ouders. Dit is ook kindermishandeling.

Dit kun je doen

Vraag en antwoord