Kindermishandeling en verwaarlozing

Huiselijk geweld dat zich richt op kinderen onder de 18 jaar wordt kindermishandeling genoemd.

Kindermishandeling en verwaarlozing

Kindermishandeling kan overal gebeuren en kan van binnen en buiten pijn doen. Ook lichamelijke en psychische verwaarlozing noemen we kindermishandeling: een kind krijgt dan niet de basisbehoeften die het zo nodig heeft om gezond op te groeien. Kindermishandeling is nooit de schuld van het kind zelf, ook al zeggen de betrokken volwassenen dat misschien wel.

Ouders of verzorgers weten soms uit onmacht of in moeilijke situaties niet hoe ze goed voor een kind moeten zorgen of met het kind om moeten gaan. Liefde, aandacht en een goede verzorging ontbreken. Kinderen worden gepest, uitgescholden, geslagen of seksueel misbruikt. Wat kan je doen?

Kindermishandeling is vaak moeilijk te herkennen. Meestal gaat het om een combinatie van signalen:

  • een kind is teruggetrokken of juist onverklaarbaar agressief
  • een kind wil niet graag naar huis, is angstig of schuw
  • een kind presteert slecht op school of verzint vaak smoesjes

Elk geval is uniek. Heeft u een vermoeden dat er sprake is van kindermishandeling of verwaarlozing? Heeft u zelf hulp nodig of bent u bezorgd om iemand? Neem dan contact met ons op via 0800-2000. Samen kijken we naar wat er speelt en wat er nodig is om het op te lossen.

Kindertelefoon

Kinderen, die willen praten over problemen die ze thuis hebben, kunnen bellen of chatten met de Kindertelefoon. Het telefoonnummer is: 0800-0432

Meer informatie

Meer informatie over kindermishandeling vind je op de website van de Rijksoverheid.