Blog: Ouders vlogen elkaar letterlijk in de haren

Elk jaar krijgen 86.000 kinderen te maken met een scheiding. De scheiding van hun ouders heeft veel impact op kinderen. De kans dat zij gedragsproblemen krijgen is groter en de kans dat ze later zelf gaan scheiden neemt ook toe. Maar een scheiding is ook voor volwassenen een ingrijpende gebeurtenis. Dat zij de keus maken uit elkaar te gaan, betekent niet dat dit geen impact heeft.

Rechtszaak na rechtszaak
Regelmatig vroeg ik mij af waarom de eindeloze e-mails die ouders elkaar stuurden niet ophielden en de heftige emoties niet zakten. Hoe kan het toch dat vaders en moeders rechtszaak na rechtszaak aanspannen, hun kinderen buiten de deur laten omkleden, zodat de broek van de andere ouder niet in huis kwam, of elkaar bij elke ontmoeting uitschelden en soms letterlijk elkaar in de haren vliegen? Ik vond een antwoord hierop in de theorie over hechtingsstijlen, stress en trauma.

Stress activeert het hechtingssysteem
Bij een heftige scheiding beschuldigen ouders elkaar regelmatig van het hebben van persoonlijkheidsstoornissen, ADHD of autisme. Vaak kan het gedrag van ouders echter beter verklaard worden door goed te kijken naar hun hechtingsstijl. De stress van de scheiding en het verlies van houvast activeert het hechtingssysteem. Dit systeem vormt zich vanaf de geboorte en zorgt dat we verbinding zoeken met de ander. Als op jouw gevoelens als kind is gereageerd met afwijzing of negativiteit, zal je als volwassene jouw emoties sneller rationaliseren en wegredeneren. Maar als je als kind de ene keer positieve aandacht kreeg en de andere keer werd afgestraft, kan je ook als volwassene verdwalen in heftige emoties zonder daar een logisch verhaal van te maken. De manier waarop in de kindertijd is omgegaan met jouw behoeften en gevoelens heeft dus invloed op hoe je als volwassene omgaat met pijn en stress. Je hechtingstijl bepaalt dus de manier waarop je reageert bij bijvoorbeeld een scheiding.

Psycho-educatie
Aan collega’s, organisaties en ouders leg ik nu zelf uit hoe ons stresssysteem, hechtingssysteem werkt en hoe trauma’s ons brein beïnvloeden. Dit zorgt voor bewustzijn en waar bewustzijn is, ontstaat ruimte voor verandering.

Janny, Veilig Thuis Haaglanden

In verband met privacy en herleidbaarheid zijn essentiële karakteristieken in deze blog gewijzigd of weggelaten. De afbeelding is een stockfoto.

Snel weg van deze website